Loading...
Anda di sini:  Laman Utama  >  Berita  >  Dunia Islam  >  Current Article

Jawatankuasa Piliharaya Mesir mengesahkan pusingan ke-2 antara Morsi-Shafiq

By   /   May 29, 2012  /   No Comments

CAIRO, 29 Mei — Pengumuman keputusan akhir pusingan pertama pilihan raya presiden Mesir melalui sidang akhbar tidak mengejutkan. Jawatankuasa pilihan raya mengumumkan bahawa pusingan kedua akan diadakan antara Shafiq Ahmed, Perdana Menteri terakhir Mubarak dan Mohamed Morsi, Calon Ikhwanul Muslimin, pada 16 Jun ini.

Keputusan telah menyebabkan berlaku sedikit kekecohan di antara rakyat Mesir yang majoritinya tidak mengundi atas simbol rejim yang digulingkan diwakili oleh Ahmed Shafiq. Bagi kebanyakan, harapan terakhir adalah jawatankuasa pilihan raya akan melihat salah satu daripada beberapa rayuan terhadap keputusan, tetapi jawatankuasa tersebut telah menolak rayuan mereka.

Tiga calon lain selain Morsi dan Shafiq telah mengadakan sidang akhbar. Hamdeen Sabahi dan Abdel Moneim Aboul Fotouh ditempat ke-3 dan ke-4 berkata mereka tidak menerima keputusan tersebut.

Rakyat Mesir dari segenap lapisan menentang pulangnya pegawai lama rejim, kerana mereka percaya Ahmed Shafik tidak akan melindungi keuntungan revolusi. Mereka mengatakan Ahmed Shafik bekerja di bawah pengawasan majlis tentera untuk merampas revolusi. – Press TvPengundi Mesir menghadapi dua pilihan yang berbeza. Satu yang akan membina rejim lama dan yang lain akan mengubah negara ini kepada demokrasi sebenar.

Kelayakan Perdana Menteri terakhir Mubarak yang juga komander tentera udara, Ahmed Shafik ke pusingan kedua pilihan raya presiden
telah menyebabkan kemarahan dan kekecewaan yang melampau di kalangan rakyat di sini kerana mereka sangsi tentang keadilan Suruhanjaya pilihan raya yang ramai percaya mereka adalah saki baki rejim Mubarak.

    Print       Email

About the author

Syarifah

Columnist

Leave a Reply

You might also like...

defibrillator

Mantan diktator Mesir mulai guna defibrillator

Read More →