Loading...
Anda di sini:  Laman Utama  >  Berita  >  Dunia Islam  >  Current Article

Laman Islam akan paparkan video Abu Yahya Al-Libi

By   /   June 11, 2012  /   No Comments

DUBAI, 11 Jun 2012 — Sebuah laman web yang mengeluarkan kenyataan dari kumpulan pejuang Islam pada Ahad (10/6) bahawa ia akan mendedahkan sebuah video daripada Abu Yahya al-Libi, orang ke-2 Al-Qaeda yang dilaporkan Washington telah terbunuh dalam serangan pesawat di Pakistan minggu lepas.

“Tidak lama lagi, Insya-Allah akan ada video dari Sheikh Abu Yahya al-Libi, semoga Allah melindunginya,” merujuk kepada satu notis yang dipaparkan di salah satu forum Islam, tanpa mengulas lebih lanjut bila kenyataan itu direkodkan.

Kerajaan AS sendiri melaporkan mereka telah melakukan pembunuhan terhadapa Abu Yahya al-Libi, yang terselamat serangan sebelumnya, dan ia menjadi tamparan hebat bagi Al-Qaeda di mana ia dianggap memainkan peranan penting menjalin hubungan dengan pemuda-pemuda untuk berjihad.

Libi, seorang ulama yang nama sebenarnya ialah Mohamed Hassan Qaid, melarikan diri dari tahanan AS di Afghanistan pada tahun 2005 dan pada satu ketika sebelumnya beberapa kali dilaporkan telah terbunuh dalam serangan dari AS. (sn/mzm)

    Print       Email

About the author

Syarifah

Columnist

Leave a Reply

You might also like...

defibrillator

Mantan diktator Mesir mulai guna defibrillator

Read More →