Loading...
Anda di sini:  Laman Utama  >  Berita  >  Dunia Islam  >  Current Article

Mesir Menanti Keputusan Piliharaya Presiden

By   /   May 25, 2012  /   No Comments

KAHERAH, 25 mei 2012 — Mesir meneruskan proses pengiraan undi pada hari ini (25/5) selepas dua hari mengundi dalam pilihanraya presiden sebagai mercu tanda kestabilan mengakhiri pemerintahan Hosni Mubarak.

Menanti keputusan pilihanraya yang tidak ditentukan terlebih dahulu adalah pengalaman baru untuk warga negara yang paling ramai penduduk di dunia Arab itu, dimana tahun-tahun sebelum ini undi presiden jatuh kepada pemenang yang sama sahaja.

Kali ini, 50 juta pengundi yang layak telah diberi peluang untuk memilih antara 12 calon dalam persaingan yang sebahagian besarnya telah bebas daripada keganasan dan penipuan yang sering mencemari pilihan raya sebelum pemberontakan Januari-Februari 2011.

Hanya beberapa jam selepas pusat pengundian ditutup pada 9:00 petang (1900 GMT) pada hari Khamis, Parti Kebebasan dan Keadilan (FJP)meramalkan kemenangan berpihak kepada calon mereka, Mohammed Mursi.

“Saya yakin bahawa, kiraan awal menunjukkan, calon kita mendahului” Essam al-Erian, naib pengerusi Parti Kebebasan dan Keadilan (FJP), memberitahu pemberita, berdasarkan keputusan yang diperolehi daripada 236 dari 13,000 tempat mengundi.

Pegawai-pegawai suruhanjaya pilihan raya berkata kehadiran pengundi adalah kira-kira 50 peratus dalam tempoh dua hari mengundi pada Rabu dan Khamis, dengan pengundi beratur beberapa jam untuk membuang undi mereka.

Di sekolah-sekolah dan institusi lain di seluruh negara, wakil-wakil daripada suruhanjaya pilihan raya Mesir dengan teliti menyusun kertas undi yang setiapnya dicetak dengan simbol nama, gambar dan undi calon.

Keputusan dari tempat mengundi di seluruh negara dijangka keluar pada hari Jumaat, tetapi keputusan rasmi tidak dijadualkan akan diumumkan sehingga 27 Mei.

Antara pesaing adalah bekas Menteri Luar dan Ketua Liga Arab, Amr Mussa, yang dilihat sebagai ahli politik yang berpengalaman dan diplomat, walaupun pengkritik telah menuduhnya mempunyai hubungan dengan rejim lama.

Shafiq Ahmed, bekas menteri Mubarak, juga telah dipinggirkan oleh sesetengah orang tetapi dipuji oleh orang lain untuk platform undang-undang dan perintah dalam negara yang mengidamkan kestabilan.

Calon yang kuat, Mursi, menghadapi persaingan daripada Abdel Moneim Abul Fotouh, bekas ahli gerakan Islam yang menggambarkan dirinya sebagai pilihan paling sesuai.

Suruhanjaya Tertinggi Angkatan Tentera, yang berkuasa sejak penyingkiran Mubarak, telah berjanji untuk mengembalikan pemerintahan awam menjelang akhir bulan Jun, selepas presiden dipilih.

Mubarak, 84 sedang tenat, terlantar di sebuah hospital tentera di pinggir bandar Kaherah di mana beliau menunggu keputusan perbicaraan hukuman beliau pada 2 Jun.

Mubarak, digulingkan dalam pemberontakan popular tahun lepas, dituduh terlibat dalam pembunuhan kira-kira 850 penunjuk perasaan semasa pemberontakan termasuk rasuah.

http://dawn.com

    Print       Email

About the author

Syarifah

Columnist

Leave a Reply

You might also like...

defibrillator

Mantan diktator Mesir mulai guna defibrillator

Read More →