Loading...
Anda di sini:  Laman Utama  >  Berita  >  Dunia Islam  >  Current Article

Tidak melaksanakan syariat, Al-Qaeda seru rakyat Tunisia bangkit

By   /   June 11, 2012  /   No Comments

CAIRO, 11 Jun 2012 – Pemimpin Al-Qaeda Ayman Al-Zawahri menyeru rakyat Tunisia untuk bangkit menentang parti pemerintah Islam yang berkuasa di negara itu kerana tidak menerima perlembagaan yang tidak berdasarkan undang-undang Syariah Islam, menurut rakaman yang dikeluarkan Ahad (10/6).

Dalam sebuah rakaman audio yang dicatatkan pada forum jihadis, al-Zawahri berkata pemimpin dari parti An-Nahdhah, sebuah kumpulan sederhana Islam yang membentuk pemerintahan baru selepas pilihan raya Oktober, adalah melanggar ajaran Islam dengan menerima perlembagaan yang tidak tidak mempertimbangkan syariah yang merupakan sumber tunggal bagi perundangan Islam.

Al-Zawahri berkata An-Nahdhah membuat Islam menerima oleh Jabatan Negara Amerika Syarikat, Kesatuan Eropah (EU) dan sheikdoms Teluk, Islam yang menerima kelab judi dan pantai bogel.”

“Ia adalah pelik untuk melihat pihak kepimpinan yang mendakwa melaksanakan Islam yang sederhana dan pada masa yang sama ia mengatakan ia tidak meneriam keputusan oleh syariat Islam,” katanya.

Beliau berkata bahawa Islam yang sederhana bermakna bahawa “Islam yang menerima umat Islam untuk berjuang bersama-sama tentera Amerika di Afghanistan.”

“Bangunlah untuk menyokong Syariah dan gerakkan rakyat untuk menentang mereka untuk mempertahankan Syariah dan memberitahu mereka tentang apa-apa sahaja yang dianggap menentang Islam,” katanya. (sy/mzm)

    Print       Email

About the author

Syarifah

Columnist

Leave a Reply

You might also like...

defibrillator

Mantan diktator Mesir mulai guna defibrillator

Read More →